Colegiul Național ”Grigore Ghica”, performanță și tradiție la chimie
Ediția a X-a a concursului de chimie ”Academician Cristofor Simionescu”, organizat de Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” din Iași, s-a desfășurat și în anul 2022 cu implicarea unui număr foarte mare de elevi din întreaga țară. Acesta se prezintă ca o competiție care creează o atmosferă concurențială, permițând descoperirea și promovarea liceenilor iubitori de chimie.
Elevii Colegiului Național ”Grigore Ghica” din Dorohoi au continuat tradiția acestei instituții obținând, așa cum s-a întâmplat și în anii anteriori, premii și mențiuni:
- Buțincu Adelina-Maria, clasa a XI-a, științe ale naturii, premiul I
- Apostol Ilinca, clasa a XI-a, științe ale naturii, premiul al III-lea
- Moșneguțu Rareș, clasa a XI-a, științe ale naturii, mențiune
- Cojocariu Antonio, clasa a XI-a, științe ale naturii, mențiune
- Avîrvarei Răzvan, clasa a X-a, științe ale naturii, mențiune
- Olteanu Irina, clasa a X-a, științe ale naturii, mențiune
- Rurac Sabina, clasa a X-a, științe ale naturii, mențiune
- Baltă Erika, clasa a X-a, științe ale naturii, mențiune
Felicitări pentru implicare, pentru rezultatele obținute și succes în viitoarele competiții!
Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi – Inițiere în drepturile omului
În cadrul Săptămânii Educației Globale desfășurată în perioada 14-18 noiembrie 2022, ce a avut ca temă: „Este lumea noastră! Să acționăm împreună!”, adolescenții s-au adunat în aula colegiului, unde a avut loc o activitate din proiectul educațional: Inițierea adolescenților în spiritul drepturilor omului.
Scopul proiectului a fost acela de a-i familiariza pe elevi cu drepturile pe care le au și de a-i determina pe adolescenți să conștientizeze importanța, valoarea lor în raport cu societatea în care se formează, de a-i informa că au drepturi legale/universale recunoscute, care le oferă posibilitatea de a crește, de a se dezvolta într-un cadru propice.
Elevii Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi au avut parte de o inițiere în cunoașterea drepturilor omului, ce constituie unul din fundamentele educației. Activitatea a fost realizat în două zile, în ziua de Marți 15 noiembrie 2022, cu elevi ai claselor a IX-a și a X-a, iar în ziua de Miercuri 16 noiembrie 2022, cu elevi ai claselor a XI-a și a XII-a.
Evenimentul a luat sfârșit cu o serie de întrebări din partea elevilor dornici de a afla mai multe. Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Corpul Profesional al Mediatorilor din județul Botoșani, reprezentat de președinte mediator Culicianu Irina Speranța, care a încheiat un protocol de colaborare cu obiectivul „Susținem educația juridică și medierea în școli la copii și adolescenți”.
Organizatorii activității din partea Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi au fost: Director prof. Șlincu Georgel Costel, Director adjunct prof. Pădurariu Petru Silviu, Persoană responsabilă prof. Malenchi Gafițanu Oana-Marina, prof. Șlincu Iulia, prof. Grădinariu George, prof. Azoicăi Daniela-Elena – cadre didactice participante la activitate.
Colegiul Național ”Grigore Ghica” Dorohoi – ”Viitorul… întâmplat deja”
Vineri, 04 noiembrie 2022, în cadrul activității ”Viitorul… întâmplat deja”, mai mult de 100 de elevi ai colegiului au ascultat uimiți și fascinați discursul domnului academician Florin Munteanu, specialist în teoria complexității.
Parteneriatul între Editura ”Prospexi” Dorohoi, prin directorul acesteia, domnul Pogoreanu Doru, și Clubul de Prospectivă ”Prospicere” al Colegiului Național ”Grigore Ghica” a făcut posibilă această întâlnire între elevi și cel care, combinând filosofia cu matematica, informatica și fizica, le-a transmis mesajul ”a învăța nu înseamnă a reproduce informații”. La finalul întâlnirii membrii clubului, și nu numai, l-au înconjurat pe domnul Florin Munteanu, au pus întrebări despre ceea ce au auzit și au lansat timid ideea unei colaborări viitoare.
https://www.florinmunteanu.ro/
Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi: calificare în semifinala International Youth Math Contest (IYMC)
În urma participării la concursul International Youth Math Contest (IYMC), eleva Plamadă Bianca din clasa a XII-a A, coordonată de prof. Stegaru Viorica, de la Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi a reușit să se califice în semifinala concursului.
International Youth Math Contest (IYMC) este un concurs de matematică internațional, unde se pot înscrie elevii de liceu (orice clasă) sau studenții, din orice țară. Concursul are 3 etape: calificarea, semifinala și finala. Sunt nenumărate premii, chiar și in bani, premiul cel mare fiind de 700$.
Concursul pune accent pe vârsta celui ce participă. Prima rundă, cea de calificare, conține 5 probleme. Pentru a ajunge în semifinală trebuie rezolvate 3 probleme (dacă ai sub 18 ani) sau 4 (dacă ai peste 18 ani) din totalul de 5. În semifinală, numărul total de probleme este 8. 3 dintre ele au dificultate scăzută, 3 sunt pentru avansați, iar 2 probleme depind în totalitate de soluțiile creative pe care le găsești. Ai la dispoziție 4 zile să rezolvi câte probleme poți. Dacă reușești să te califici în etapa finală, aceasta consistă dintr-un test grilă de 20 de minute. Această etapă ar trebui să se desfășoare în școala din care provii, cu un profesor supraveghetor.
În acest concurs e necesară cunoașterea matematicii la un nivel mai ridicat. Problemele pot varia: geometrie de clasa a 8-a, trigonometrie, funcții, calcul de expresii, progresii aritmetice, matrici, limite și integrale. Se folosesc diferite teoreme și rezultate matematice: Suma lui Gauss, Teorema 30-60-90, Teorema Cayley-Hamilton, Limite remarcabile, Limite uzuale, Regula lui l’Hôpital.
Plamadă Bianca a declarat: “Prima etapă, pentru mine, nu a fost una ușoară. Dar lucrul cu care pot spune că mă mândresc cel mai mult este abilitatea de a-mi menține perseverența. Și tocmai datorită acestui fapt am reușit să trec în semifinale. Toate problemele erau în limba engleză și nu toți termenii matematici îmi erau tocmai cunoscuți, însă am reușit să le rezolv și să ofer toate explicațiile necesare. Da, a durat ceva timp, dar a meritat pe deplin.
Mă bucur că am ales să particip la IYMC, deși mă gândeam că nu pot face față. Calificarea în semifinale mi-a sporit încrederea de sine și acum mă simt mai pregătită și sigură ca niciodată că pot ajunge să fac lucruri mărețe. O să mă ghidez în continuare după vorbele lui John D. Rockefeller: Numitorul comun pentru toți cei care au avut succes este munca.”