• 0231 613 464
  • grigore_ghicavv@yahoo.com

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi: calificare în semifinala International Youth Math Contest (IYMC)

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi: calificare în semifinala International Youth Math Contest (IYMC)

În urma participării la concursul International Youth Math Contest (IYMC), eleva Plamadă Bianca din clasa a XII-a A, coordonată de prof. Stegaru Viorica, de la Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi a reușit să se califice în semifinala concursului.

International Youth Math Contest (IYMC) este un concurs de matematică internațional, unde se pot înscrie elevii de liceu (orice clasă) sau studenții, din orice țară. Concursul are 3 etape: calificarea, semifinala și finala. Sunt nenumărate premii, chiar și in bani, premiul cel mare fiind de 700$.

Concursul pune accent pe vârsta celui ce participă. Prima rundă, cea de calificare, conține 5 probleme. Pentru a ajunge în semifinală trebuie rezolvate 3 probleme (dacă ai sub 18 ani) sau 4 (dacă ai peste 18 ani) din totalul de 5. În semifinală, numărul total de probleme este 8. 3 dintre ele au dificultate scăzută, 3 sunt pentru avansați, iar 2 probleme depind în totalitate de soluțiile creative pe care le găsești. Ai la dispoziție 4 zile să rezolvi câte probleme poți. Dacă reușești să te califici în etapa finală, aceasta consistă dintr-un test grilă de 20 de minute. Această etapă ar trebui să se desfășoare în școala din care provii, cu un profesor supraveghetor.

În acest concurs e necesară cunoașterea matematicii la un nivel mai ridicat. Problemele pot varia: geometrie de clasa a 8-a, trigonometrie, funcții, calcul de expresii, progresii aritmetice, matrici, limite și integrale. Se folosesc diferite teoreme și rezultate matematice: Suma lui Gauss, Teorema 30-60-90, Teorema Cayley-Hamilton, Limite remarcabile, Limite uzuale, Regula lui l’Hôpital.

Plamadă Bianca a declarat: “Prima etapă, pentru mine, nu a fost una ușoară. Dar lucrul cu care pot spune că mă mândresc cel mai mult este abilitatea de a-mi menține perseverența. Și tocmai datorită acestui fapt am reușit să trec în semifinale. Toate problemele erau în limba engleză și nu toți termenii matematici îmi erau tocmai cunoscuți, însă am reușit să le rezolv și să ofer toate explicațiile necesare. Da, a durat ceva timp, dar a meritat pe deplin.

Mă bucur că am ales să particip la IYMC, deși mă gândeam că nu pot face față. Calificarea în semifinale mi-a sporit încrederea de sine și acum mă simt mai pregătită și sigură ca niciodată că pot ajunge să fac lucruri mărețe. O să mă ghidez în continuare după vorbele lui John D. Rockefeller: Numitorul comun pentru toți cei care au avut succes este munca.

Gabriel Ignat

Lasă un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.