Din nou, prilej de mândrie la Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi
Preocuparea pentru informatică și tehnologia informației este o constantă a societății contemporane, societate a cărei existență, de altfel, nici nu mai poate fi concepută în absența computerului, în toate variantele lui. Cu doar două generații în urmă, acest obiect, cu funcțiile și cu facilitățile actuale, ar fi putut încăpea doar în imaginația unor scriitori vizionari și doar ca posibilitate într-un roman science-fiction. Singura „tehnologie a informației” la care s-ar fi putut gândi bunicii noștri consta în prezența unui telefon fix în biroul primarului și în casele câtorva privilegiați. Inutil să mai spunem cât de spectaculos au evoluat lucrurile și cum, astăzi, un copil de 3-4 ani se așteaptă ca Moș Crăciun să-i aducă un laptop.
În pas cu aceste vremuri și cu cerințele lor, pentru mulți dintre elevii Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi, informatica și TIC-ul au depășit limitele unor simple obiecte din programa școlară, devenind un domeniu în care își pot manifesta cunoștințele și abilitățile, sau chiar o trambulină către o posibilă carieră.
Această realitate s-a concretizat, și în anul școlar prezent, în rezultatele foarte frumoase ale câtorva dintre liceenii de la „Grigore Ghica” la Olimpiada de Tehnologia Informației, a cărei etapă județeană s-a desfășurat pe 14 mai. Performanța lor merită evidențierea cu majuscule a numelui fiecăruia dintre ei:
PORAICU ALIN PAUL (clasa a IX-a B) – Premiul I și calificarea la etapa națională (profesor coordonator – Drăghici Cristina);
CONDURACHE MATEI MIHAIL (clasa a IX-a B) – Premiul II (profesor coordonator – Drăghici Cristina);
CIOBĂNAȘU RAREȘ SEBASTIAN (clasa a IX-a A) – Mențiune (profesor coordonator – Drăghici Cristina);
HRIȚCU ALEXANDRU MARIUS (clasa a X-a A) – Mențiune (profesor coordonator – Drăghici Cristina).
Felicitări tuturor și drum frumos, oricare va fi el!
(comunicat de presă)
Anii de liceu cu emoții la… Colegiul Național ”Grigore Ghica” din Dorohoi
La festivitatea de miercuri, 25 mai 2022, în amfiteatrul exterior al Colegiului Național ”Grigore Ghica” Dorohoi au fost emoții mari, lacrimi de amărăciune pentru că viața de liceu se încheie, dar și de bucurie, pentru că fiecare începe aventura vieții de adult. Alături de elevi, s-au aflat părinți și alte rude și, bineînțeles, profesori, diriginți, pe al căror chip se citea emoția și mândria unui lucru bine făcut. Într-o clipă, amintirile au invadat gândurile fiecăruia și au făcut un ocol în câteva secunde, lăsând în urmă zâmbete nostalgice. Cu robe, eșarfe și toci, care ascundeau eleganța adolescentină, elevii au ascultat cu emoție imnul României.
Festivitatea a fost continuată de scurte alocuțiuni susținute de directorul Colegiului, profesor Georgel Șlincu, de domnul deputat Dan Șlincu și de domnul viceprimar Cristian Dogaru.
Cuvântul de început l-a avut domnul director Șlincu Georgel, al cărui discurs emoționant le-a amintit elevilor ca au intrat în școală acum 4 ani adolescenți și pleacă aproape adulți. Domnul director a afirmat că menirea școlii a fost de a-i educa, de a le dezvolta competențe, abilități și aptitudini, care vor contribui atât la dezvoltarea lor profesională cât și personală. ”Luați cu voi amintiri, prietenii (unele pentru o viață) și o mulțime de vise. Tinerețea vă face să vă doriți reușita și succesul cât mai curând, dar nu uitați că și răbdarea este o calitate ce vă poate conduce spre succes și că și eșecul face parte din viață, dar ține de voi să-l faceți pasager” a continuat Domnia sa. De asemenea, le-a mulțumit elevilor pentru elanul tineresc și entuziasmul care au avut impact pozitiv asupra profesorilor, făcându-i să uite trecerea ireversibilă a anilor și le-a urat succes la examenul de Bacalaureat, succes la admiterea în facultăți și nu în ultimul rând, succes în viață.
Intervenția domnului deputat Dan Șlincu a fost la fel de emoționantă, un amestec de amintiri, Domnia Sa fiind absolvent al colegiului, completat de statutul de părinte al unui proaspăt absolvent. Le-a urat tuturor să-și urmeze visurile, să fie încrezători în forțele proprii și orice piedică ar întâmpina să o transforme în provocare.
Seria de alocuțiuni a fost încheiată de domnul viceprimar Cristian Dogaru care s-a bucurat de invitația primită și a fost sincer impresionat de frumusețea elevilor, de performanțele lor, fiind convins că toți vor trece examenul maturități, vor reuși în viață și vor depăși toate obstacolele.
Festivitatea a continuat cu o strigare pentru ultima oară a catalogului fiecărei clase. Profesorii diriginți care au avut această grea misiune au fost: Prof. Pavel Daniela (a XII-a A), prof. Adăscăliței Daniela (a XII-a B), prof. Roman Gheorghe (a XII-a C), prof. Gherasim Daniela (a XII-a D), prof. Jîșcanu Claudia (a XII-a E), prof. Lipșa Crina (a XII-a F) și prof. Axiniei Iolanda (a XII-a G).
Festivitatea s-a încheiat pe ritmurile melodiei ”Ani de liceu”, cu fotografii de grup, îmbrățișări, flori, mulțumiri, lacrimi și zâmbete.
(prof. Daniela Pavel)