Colegiul Național “Grigore Ghica” Dorohoi. Puterea lui Împreună
„Adevărata generozitate este să faci ceva bun pentru cineva care nu va afla niciodată despre asta.” (Frank A. Clark)
Primăvara pe care o trăim acum este „altfel”, timpurile pe care le traversăm nu sunt așa cum ni le-am fi dorit. Gândurile și întrebările, grijile și frământările ne umplu mintea și inima. Însă iubirea este forța care mișcă lumea și care poate învinge armele întunericului. Doar uniți putem face lucruri din iubire, ajutor și implicare. Puteri sufletești care să transforme zbuciumul în alinare, rădăcinile rupte în aripi iubitoare.
În perioada 1-8 martie 2022, la nivelul Colegiul Național “Grigore Ghica” Dorohoi, elevii și profesorii au organizat și s-au implicat în două acțiuni de voluntariat, astfel întărind ideea că suntem fragili, dar puternici împreună; că suntem trecători prin viață, dar putem lăsa urme frumoase; că suntem fire de iarbă ce se ofilesc, dar putem acoperi pământul cu verde, viață, vitalitate.
Cu sufletele pline de emoție, membrii Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul Național “Grigore Ghica” Dorohoi, Miruna Viziteu, Andreea Ungureanu, Alexia Julinschi și Sorana Ciulei, îndrumați de profesorii Monica Ifrim și Carmen Agrăpinei, s-au alăturat activităților de ajutorare a persoanelor refugiate din Ucraina, un loc în care acum aripile păcii sunt frânte, prin organizarea spectacolului umanitar „Mărțișor Grigorian” pe data de 8 martie 2022, la Sala Teatrului.
Trăim o perioadă de haos și îngrijorare, dar omenia, bunătatea din oameni ne arată că există speranță, un strop de bucurie și că ajutorul vine de la cei pe care nu îi cunoști, dar care simt suferința. Profesorii Colegiului Național “Grigore Ghica” Dorohoi, împreună cu elevii claselor IX-XII s-au mobilizat și au empatizat cu durerea poporului ucrainian prin donații în bani în urma achiziționării de cocarde cu drapelul Ucrainei. Acest însemn de solidaritate, oferit cu titlu de gratuitate de către doamna Irina Speranța Culicianu – Atelier “Bella Mode” Suceava, este purtat, pe parcursul programului școlar atât de elevi, cât și de profesori, dorind să-și facă cunoscută solidaritatea cu poporul ucrainean.
În urma celor două acțiuni umanitare a fost strânsă suma de 5475 lei (evidențiindu-se Consiliul Școlar al Elevilor – 1343 lei și clasa a XI-a B – 1003 lei), sumă care a fost transmisă către Crucea Roșie România, filiala Botoșani.
Dragi elevi, dragi profesori, felicitări pentru implicarea voastră inimoasă și generoasă; fiți mereu buni și atenți la nevoile celor din jur! Să ne bucurăm mai mult de lucrurile simple, pe care poate le-am ignorat – de soarele pe cer, de o vorbă bună, de un simplu gest, de un zâmbet al celor pe care-i iubim. Să fim mai înțelegători, mai calzi, mai lipsiți de înverșunări!
“Sperăm cu toții să se oprească războiul, să se oprească suspinele, să fie pace. Cum putem ajuta Ucraina în aceste momente? Dând din puținul nostru putem face Rai, iar banii strânși din donațiile adunate în urna special amenajată, cât și cei de pe bilete, vor fi redirecționați către Crucea Roșie România, filiala Botoșani cu scopul de a sprijini refugiații ucrainieni.” a fost mesajul de empatie transmis de către membrii CȘE.
Gazdele acestui eveniment sensibil, Miruna Viziteu (clasa a XI-a D), Andreea Ungureanu (clasa a XI-a D) și Emil Rotărescu (clasa a X-a A) au invitat în scenă, spre încântarea publicului (elevi, profesori, părinți, bunici și invitați) momente dăruite pentru prietenie, empatie, unitate, emoție, solidaritate: corul Colegiului Național “Grigore Ghica” Dorohoi, coordonat de prof. Carmen Agrăpinei; Bianca Vicol (clasa a X-a A) – solist vocal muzică ușoară; Andreea Ungureanu (clasa a XI-a D) și Laurențiu Onciu (clasa a XI-a B) – dans popular; Elisei Ruptașu (clasa a XII-a E) – beatbox; Măriuca Aostăcioaie (clasa a XII-a D) – solist vocal muzică populară, acompaniament Cosmin Ciobanu (clasa a XII-a E), Alexandru Popa (clasa a XI-a D) și David Mihăileanu (clasa a X-a B); Andreea Antochi (clasa a X-a D) – solist vocal muzică populară, solist vocal muzică ușoară; Sara Pintilei (clasa a XI-a D) –solist vocal muzică ușoară; Mihaela Crihan (clasa a XI-a B), Măriuca Aostăcioaie (clasa a XII-a D), Bianca Vicol (clasa a X-a A) și Ionela Abuhai (clasa a XI-a B)– soliști vocali muzică populară cor; Lucian Mocanu (clasa a XII-a F) –solist instrumentist; Andreea Ungureanu (clasa a XI-a D) și Laurențiu Onciu (clasa a XI-a B) – dans contemporan; Miruna Viziteu (clasa a XI-a D), Măriuca Aostăcioaie (clasa a XII-a D) și Mihaela Crihan (clasa a XI-a B) – soliști instrumentiști; Cosmin Ciobanu (clasa a XII-a E) și Alexandru Popa (clasa a XI-a D) – soliști instrumentiști.
Ne-au fost alături, în acest demers caritabil, invitații speciali, cărora, cu plecăciune, le mulțumim: Orchestra “Mugurelul”, conducerea muzicală, prof. Marcel Dupu; Ansambul “Cordăreanca” sub îndrumarea instructorilor Mirela și Cristian Dumitraș; trupa “Urban”, îndrumător George Boghian; trupa “Terța” îndrumată de Liviu Ciulei.
De asemenea, mulțumim partenerului de nădejde, Casa Municipală de Cultură în persoana domnișoarei Moruzi Miruna, precum și sponsorilor inimoși: Net&Computers Dorohoi, Asociația Culturală “Integritas” Dorohoi, Grădina Verde Dorohoi, Mary’s Gift Box Dorohoi, Robert Sănduc.
Spectacolul s-a încheiat în ritmul puterii Împreună. Cel mai frumos dans popular aromân, Pamporea, a reunit elevii colegiului asemenea horelor jucate în trecut de aromânii din Balcani.
Să ne fie această primăvară plină cu gânduri frumoase, de armonie și seninătate, să ne prețuim unii pe alții, să fim fericiți, ocrotiți și iubiți!
(Prof. Monica Ifrim – consilier educativ, Alexia J., Andreea A., Miruna V., Sorana C.)
Întâlnire impresionantă și inspirațională la Colegiul Național “Grigore Ghica” Dorohoi
Doamna Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, prof. dr. Ada Alexandrina Macovei și domnul Inspector Școlar General adjunct, prof. Suruciuc Bogdan, ne-au onorat cu prezența, în calitate de invitați, participând marți, 22 februarie 2022, la Colegiul Național “Grigore Ghica” Dorohoi, în cadrul proiectului „Invitatul săptămânii”.
„Invitatul săptămânii” este un proiect educațional inițiat de profesor Șlincu Georgel, directorul Colegiul Național “Grigore Ghica” în colaborare cu prof. Monica Ifrim, consilier educativ. Proiectul are ca obiective dezvoltarea abilităților de comunicare, a competențelor sociale și de inter-relaționare ale elevilor, creșterea stimei de sine, parte a procesului de dezvoltare personală, prin schimbul de idei și opinii cu personalități locale, județene și naționale din diferite domenii.
Încurajând exprimarea liberă, dezbaterea și brainstorming-ul, proiectul încurajează informarea corectă a adolescenților în ceea ce se întâmplă în comunitatea în care trăiesc, precum și în țara lor. Iar pentru asta, e nevoie de modele. Un astfel de model este doamna inspector școlar general, un profesor care lucrează cu emoțiile, discută cu elevii și îi îndrumă să își depășească limitele și să meargă mai departe pe drumul lor.
După întâlnirea cu dascălii colegiului, cărora doamna inspector le-a precizat că menirea de a fi profesor presupune o sursă de inspirație, de bucurie și energie, descoperind măreția în fiecare copil, invitații au vizitat noul corp al colegiului, au discutat cu elevii și au participat la prezentarea unui material care a evidențiat excelența la Ghica, material pregătit de către doamna Nicorici Sonia, profesor de chimie CEX împreună un grup de elevi care activează la Centrul de Excelență (CEX).
Sfaturile și discuțiile s-au mutat la localul principal unde invitații noștri au povestit elevilor din clasele a XI-a și a XII-a despre trecerea ireversibilă a timpului, dar și despre puterea omului de a renaște de fiecare dată, împărtășind din propriile experiențe personale și profesionale.
Adolescenții s-au bucurat de o experiență inedită în care discuțiile s-au concentrat în jurul curiozităților individuale, dar și de interes general. Emoția, inspirația, curajul, reziliența, încrederea, speranța, bunătatea și fericirea au fost amfitrionii acestui eveniment.
(Prof. Monica Ifrim, consilier educativ)