• 0231 613 464
  • grigore_ghicavv@yahoo.com

Ziua Holocaustului marcată la Colegiul Național „Grigore Ghica” în parteneriat cu Școala Gimnazială „Spiru Haret”

Ziua Holocaustului marcată la Colegiul Național „Grigore Ghica” în parteneriat cu Școala Gimnazială „Spiru Haret”

Plecând de la cuvintele unuia dintre supraviețuitorii Holocaustului „…mă gândesc mereu la faptul că pentru victime nu s-a găsit un pământ unde să fie îngropați; neavând parte de mormânt ei se pot odihni doar în memoria omenirii…” s-a desfășurat la Colegiul Național „Grigore Ghica” activitatea proiectului „Antisemitism și antidiscriminare vs Holocaust” ce și-a propus să fie o expresie a respectului, dar și o responsabilitate civică pentru a preveni reapariția unor acțiuni cu caracter antisemit, rasial și discriminatoriu.

În fiecare an pe 9 Octombrie este marcată, la nivel național,  Ziua Comemorării Holocaustului. La această dată, regimul antonescian a început deportarea în masă a evreilor conform unui „program de purificare etnică” aprobat în Ședința Consiliului de Miniștri din 8 iulie 1941.  26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și alte localități din vecinătate au fost deportați în Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941 începuse deportarea evreilor din Basarabia și Bucovina. Deplasarea evreilor deportați spre Transnistria s-a făcut în condiții inumane de foame, frig și epuizare.

Elevii colegiului au avut invitați, dar și parteneri elevii Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” reușind prin proiecte și prezentare de carte să păstreze vie amintirea Holocaustului. Filmul documentar „Reîntoarcerea la viață” le-a permis elevilor să cunoască efortul pe care l-au depus supraviețuitorii pentru a-și reconstrui viețile după eliberare.

Prof. coordonator Monica Ciobanu

Gabriel Ignat

Lasă un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.