• 0231 613 464
  • grigore_ghicavv@yahoo.com

Experiența germană în primul proiect VET la Colegiul Național Grigore Ghica Dorohoi

Experiența germană în primul proiect VET la Colegiul Național Grigore Ghica Dorohoi

Echipa de implementare a proiectului KA1- VET derulat la Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi și-a mobilizat resursele (după 2 ani de pandemie austeră) și a reușit să dea valoare primului proiect de tip Erasmus+ (VET) din instituție „Perspective și experiențe profesionale în IT – Programarea paginilor WEB” (2019-RO01-KA102-061905), finanțat de C.E., în valoare de 51.596 de euro. 21 de elevi de la specializarea matematică-informatică au beneficiat timp de 2 săptămâni de formare în cadrul companiei Alfatraining din Karlsruhe, dezvoltându-și, în context european, competențele profesionale în domeniul IT. De asemenea, un profesor titular de informatică al colegiului a efectuat activități de job shadowing, dezvoltându-și astfel competențele profesionale în vederea implementării unui CDȘ la disciplina informatică pentru următorii ani școlari.

Obiectivele formării au vizat dobândirea de cunoștințe în limbajul de programare PHP pentru a crea situri web dinamice, dezvoltarea competențelor lingvistice (pentru a înțelege limbajul specializat IT) și a cunoștințelor culturale (pentru a se integra în realitatea socială a țării gazdă), dezvoltarea  competențelor transversale de dezvoltare personală și profesională.

Partenerul care a asigurat formarea este Alfatraining Bildungszentrum GmbH din Karlsruhe, una dintre cele mai importante companii din Germania în domeniul formării profesionale continue.

Elevii noștri au beneficiat nu doar de o formare profesională de top, dar și de activități recreative inedite în timpul liber, care le-au îmbogățit experiența culturală europeană: vizita la Strasbourg, Heidelberg și Baden-Baden, la muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, precum și de vizita la Centrul de artă și tehnologie media KZM din Karlsruhe. Mărturiile elevilor precum și ale profesorului de informatică sunt dovada faptului că acest proiect și-a atins toate obiectivele propuse:

 

„Din punct de vedere cultural, în urma vizitelor făcute, am rămas cu amprenta specifică Germaniei pe suflet. Muzeele, castelele, istoria orașului Karlsruhe și chiar peisajele m-au impresionat foarte mult și m-au determinat să îmi doresc să aflu din ce în ce mai mult despre locul în care am fost și să apreciez fiecare lucru pe care îl văd acolo.

Pe de altă parte, experiența mea profesională a fost una minunată. La început aveam cunoștințe timide de PHP și Photoshop, dar în urma formării pot spune că le stăpânesc destul de bine. Trainerul nostru ne-a ajutat în permanență să performăm. Am văzut cum e să lucrezi într-o companie, cum să faci un proiect de la zero și contra timp, dar cel mai bine am văzut cum se dezvoltă spiritul muncii în echipă.

Proiectele ERASMUS+ stabilesc legături puternice între persoane și lasă amintiri de neuitat. Mă bucur nespus că am avut ocazia să particip într-un astfel de proiect și știu că a fost o experiență pe care nu o voi uita pentru tot restul vieții.”

(BIANCA-ELENA PLAMADĂ, clasa a XI-a A)

 

„Erasmus nu e doar un proiect, e o ușă care deschide o multitudine de oportunități! În contextul în care te afli într-o țară nouă, totul e nou. Orașele, oamenii, cultura, mâncarea, mentalitatea, toate sunt diferite. Mergi într-o țară cu o cultură și principii diferite, care a învățat cum să își trateze cetățenii și cum să trăiască în armonie cu mediul. Cel mai mult m-a impresionat faptul că pentru deplasarea prin oraș mulți recurg la alternativa de a folosi bicicletele. Toți oamenii, de la vârstnici la puștani au o bicicletă sau chiar mai multe. Ceea ce este un lucru foarte bun de vreme ce devii mai sănătos, ajuți mediul înconjurător și economisești bani!

În ceea ce privește experiența profesională, la Alfatraining am studiat programarea web, domeniu unde aveam doar câteva cunoștințe de bază pe care acum le-am consolidat, învățând o mulțime de lucruri noi și de actualitate. Cursurile s-au desfășurat fizic și pe platforma proprie, alfaview. În două săptămâni am învățat HTML, CSS, PHP și JavaScript, ajungând ca în ultimele zile din formare să lucrăm în echipe și să construim de la zero un website la care încă mai lucrăm. În opinia mea, cel mai important a fost lucrul în echipă și colaborarea dintre noi, elevii, pentru a ajunge la un produs final cât mai original și care ne reprezintă. Pe scurt, a fost o experiență de neuitat din care am avut multe de învățat!”

(EMIL ROTĂRESCU, clasa a X-a A)

 

„În cele 10 zile petrecute în cadrul companiei Alfatraining am adunat idei, metode și instrumente didactice noi prin observare și interacțiune cu formatorii elevilor. Activitățile de tip job shadowing la care am participat au condus la proiectarea unei discipline opționale centrate pe dezvoltarea de competențe actuale care să califice elevii pe piața europeană a muncii.”

(profesor informatică, CRISTINA DRĂGHICI)

 

Coordonator proiect, prof. Iulia ȘLINCU

Responsabil monitorizare și diseminare, prof. Gianina CUCOREANU

Gabriel Ignat

Lasă un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.