• 0231 613 464
  • grigore_ghicavv@yahoo.com

Proiect european la Colegiul Național „Grigore Ghica”, Dorohoi

Proiect european la Colegiul Național „Grigore Ghica”, Dorohoi

Începând cu anul 2015, Colegiul Național „Grigore Ghica”, Dorohoi, va fi implicat, timp de doi ani, într-un proiect de mobilitate școlară, de Cooperare pentru Inovare și Schimb de Bune Practici în cadrul Erasmus, intitulat „Sick or sound”. Liceele partenere sunt: Institutul Ponce d’Icart din Tarragona (Spania), ZespolSzkol i Przedszkola din Domoslawice (Polonia) și Schonborn-GymnasiumBruchsal (Germania), coordonatorul proiectului fiind liceul german.

Ideea proiectului este o consecință a constatărilor unui raport OECD, „Health at a Glance”, conform căruia populația Europei este afectată de o multitudine de boli cronice, fapt care impune variate activități de prevenție. Studii realizate de CE și UNICEF arată că elevii de liceu (grupul țintă al acestui proiect) sunt expuși unui stil de viață nesănătos, mai ales prin obiceiuri culinare nocive și prin lipsa activităților sportive. S-a demonstrat, de asemenea, efectul major al acestui stil de viață asupra activității de învățare.

Așadar, proiectul încearcă să ofere o viziune foarte largă asupra diverșilor factori (interni și externi) care provoacă dezechilibre ale organismului uman. Iar modalitatea de realizare a acestui obiectiv este una originală și activă, cu accent pe activități de tip nonformal. Scopul principal este acela de a lega discipline, perspective, profesori și școli din spațiul UE, printr-o abordare nouă în învățarea limbii engleze și a științelor STEM – matematică, fizică, chimie, biologie, TIC. Se urmărește, prin aceasta, dezvoltarea abilităților transversale. De exemplu, prin înțelegerea modelelor matematice de răspândire a bacteriilor și a virusurilor, elevii vor putea determina modul de răspândire a unor epidemii precum Ebola sau Pesta. De asemenea, proiectul va avea un puternic caracter experimental, prin realizarea de experimente chimice inedite și inovative, care nu se regăsesc în programele de liceu (de exemplu, sintetizarea și izolarea unor substanțe active din industria farmaceutică).

Prima întâlnire transnațională va avea loc în România, la Colegiul Național „Grigore Ghica”, în perioada 8-15 noiembrie 2015, urmând Polonia și Spania, în mai și noiembrie 2016 și Germania, în mai 2017. Numărul participanților va fi de 8-10 persoane/vizită.

Pentru întâmpinarea oaspeților europeni, Colegiul „Ghica” se pregătește, printre altele, de un schimb culinar gustos între Schwarzwalder Kirschtorte nemțesc și plăcintele poale-n brâu moldovenești.

Așadar – poftă bună la mâncare sănătoasă și apetit pentru învățare!

Razvan Vieriu

Lasă un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.