• 0231 613 464
  • grigore_ghicavv@yahoo.com

Participare a Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi, la Olimpiada de Română

Participare a Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi, la Olimpiada de Română

Un alt copil remarcabil a adus Colegiului Național „Grigore Ghica” un rezultat care nu poate fi decât motiv de mare mândrie. Este vorba despre Sara Beșleagă, elevă în clasa a X-a D, care a obținut premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de Limbă, Comunicare și Literatură Română și va participa la etapa națională, care se va desfășura, anul acesta, la Alba-Iulia.

Pentru Sara, această performanță este o recidivă – în clasa a VII-a, a luat mențiunea I la etapa națională a aceleiași olimpiade. Așadar, se poate vorbi deja despre un obicei. Dintre cele mai frumoase, bineînțeles.

De remarcat este faptul că Sara a obținut, anul acesta, premiul I și la etapa județeană a Olimpiadei de Engleză, intrând în proba de baraj, în urma căreia se va decide care vor fi elevii participanți la etapa națională.

Luând în considerare această remarcabilă suită de succese școlare, merită să o cunoaștem pe autoarea lor puțin mai bine. Este o adolescentă pasionată de literatură, de pian și de violoncel și o potențială scriitoare. Activității ei strict  școlare i se adaugă cele de voluntariat, în cadrul Asociației SAREPTA (care vizează copiii din familiile defavorizate și bătrânii singuri) și al Centrului „Star of Hope” (care organizează activități educative pentru copiii cu dizabilități). Iar din clasa a IX-a, face parte din proiectul Erasmus+ SOS, care include patru țări – România, Spania, Polonia și Germania.

Referindu-se la secretul performanțelor sale, Sara gândește astfel:

    „Sunt în credințată că performanța nu este întâmplătoare, se poate atinge doar prin muncă permanentă. Însă eu nu consider aceasta o povară, în condițiile în care mă pasionează ceea ce fac. Pasiunea este, mai mult decât datoria, cea care mă ajută să percep orele  dedicate studiului ca pe un timp acordat mie și plăcerii mele de a mă dezvolta. Sunt mereu conștientă de faptul că acest efort mă ajută să mă descopăr mai întâi ca om, finalitatea fiind formarea mea profesională viitoare.”

Cât despre pasiunea ei pentru literatură, am aflat că:

   „Dintotdeauna am fost profund mișcată de adevărul biblic conform căruia „La început a fostCuvântul” și cred că aceasta este adevărata noastră origine, ca ființe umane. Iar literatura este arta cuvântului și a sufletului pus în cuvânt. Un rol important în orientarea mea către arta literaturii l-au jucat și profesorii pe care i-am avut de-a lungul anilor, care nu numai că nu mi-au îngrădit imaginația, dimpotrivă, mi-au oferit repere și valori pe care mi-am dorit să mi le însușesc. De aceea, le mulțumesc doamnelor profesoare Anechi Loredana și Constantin Stela.”

Colegilor ei și tuturor elevilor, Sara le transmite o convingere personală:

   „Drumul către performanță mi-a îmbogățit perspectiva asupra mea, în primul rând, făcându-mă, mai ales, să-mi descopăr potențialul. De asemenea, satisfacția de a fi ajuns aici mă motivează și îmi oferă acea încredere în mine de care știu că voi avea nevoie oricând, indiferent de scopul pe care îl voi urmări vreodată.”
Felicitări, Sara, și zbor frumos și înalt!

Dragos Tudorache

Lasă un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.