Dorohoi, capitala matematicii pentru o zi!
Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din județul Botoșani, a fost gazdă pentru profesorii și elevii care au participat sâmbătă, 13 mai 2023, la lucrările în plen ale celei de-a XXV-a Conferințe Anuale a Societății de Științe Matematice din România „Acad. Dimitrie Pompeiu – 150 de ani de la naștere”.
DIMITRIE POMPEIU, născut la 22 septembrie 1873, în Broscăuți, Botoșani, a fost un matematician român, profesor la universitățile din Iași, București și Cluj, membru titular al Academiei Române. A urmat școala primară și cea gimnazială la Gimnaziul ,,Grigore Ghica Voievod” Dorohoi și apoi școala normală de institutori la București. În anul 1905 și-a susținut teza de doctorat sub conducerea lui Henri Poincaré. În toamna anului 1905 se întoarce în țară, ocupă un post de conferențiar de analiză matematică, iar din 1907 este profesor de mecanică la Universitatea din Iași. În 1912 se transferă la București ca succesor al lui Spiru Haret, iar din 1930 ca profesor de teoria funcțiilor, după pensionarea lui David Emmanuel. În 1934 este ales membru al Academiei Române. A adus numeroase contribuții în domeniul analizei matematice, teoriei funcțiilor de o variabilă complexă, mecanicii s.a. Cea mai importantă lucrare a sa este teza de doctorat (Paris, 1905), rămasă celebră, Sur la continuité des fonctions de variables complexes („Asupra continuității funcțiilor de o variabilă complexă”), în care a demonstrat existența funcțiilor analitice continue pe mulțimea singularităților lor (funcțiile Pompeiu).
Conferința dedicată marelui matematician a fost organizată la solicitarea școlii noastre, beneficiind de sprijinul profesorului MIHALACHE SEBASTIAN, inspector școlar disciplina matematică la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și al Filialei Botoșani a Societății de Științe Matematice din România reprezentată de profesorul CIOBĂNAȘU IOAN, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Primăria Municipiului Dorohoi, Consiliul Județean Botoșani, Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani și Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi.
La deschiderea conferinței am fost onorați cu prezența doamnei DOINA FEDEROVICI, președinte al Consiliului Județean Botoșani, a domnului deputat ȘLINCU DAN CONSTANTIN și a domnului DOGARU CRISTIAN, viceprimar al municipiului Dorohoi.
Lucrările conferinței s-au desfășurat sub atenta îndrumare a domnului profesor universitar doctor RADU GOLOGAN, președinte al Societății de Științe Matematice din România. Ne-am bucurat și de prezența doamnei profesor LOGHIN CRISTINA MARGARETA, inspector de matematică la IȘJ Botoșani, a profesorilor de matematică din județ și nu numai, a unui număr remarcabil de elevi ai colegiului, elevi pasionați de această disciplină.
Distinsul auditoriu a urmărit cu deosebit interes alocuțiunile științifice în plen, care au fost extreme de interesante. Acestea au fost susținute de următoarele cadre didactice: prof. univ. dr. LUCIAN BEZNEA, Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române, prof. univ. dr. RADU STRUGARIU, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. IONEL ROVENȚA, Universitatea din Craiova, conf. univ. dr. VASILE POP, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, cercetător ANDREI ȘUIU, Iași, cercetător dr. MIHAI PAVEL, Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române, cercetător dr. MIHAI BUCĂTARU, Institutul de Statistică Matematică și Matematici Aplicate „Gheorghe Mihoc – Caius Iacob” al Academiei Române, prof. DĂNUȚ ZAHARIA, Școala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu” din Broscăuți, satul matematicianului savant Dimitrie Pompeiu.
După cum a remarcat în cuvântul de deschidere și dna Doina Federovici, cel mai potrivit loc de a-l omagia pe distinsul matematician nu putea fi decât Colegiul Național ,,GRIGORE GHICA”, instituție de învățământ cu o tradiție de peste 140 de ani, în care academicianul a fost elev.
Dincolo de fascinația calculelor matematice, rezultată din expunerile de înaltă ținută academică, foarte importantă a fost întâlnirea participanților. Putem spune că, pentru o zi, Dorohoiul a fost capitala matematicii, evenimentul bucurându-se de o apreciere unanimă.
Alese mulțumiri tuturor celor prezenți la acest eveniment; pentru școala noastră a fost o mare bucurie să cinstim alături de matematicieni de seamă ai vremurilor noastre memoria celui care a fost Dimitrie Pompeiu.
Prof. Viorica Stegaru