• 0231 613 464
  • grigore_ghicavv@yahoo.com

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, vă îndeamnă: „Be_You-tiful”!

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, vă îndeamnă: „Be_You-tiful”!

Motto: „Uneori, tot ce trebuie să faci este să uiți ceea ce simți și să îți amintești ceea ce meriți.” (Anonim)

La C.N. „Grigore Ghica”, Dorohoi, Ziua Sănătății Mintale (10 oct.) și Ziua Alimentației Sănătoase (16 oct.) au generat un proiect educațional intitulat Be_You-tiful (cunoscătorii limbii engleze vor înțelege metafora), finalizat joi, 15 octombrie.

Ideea a pornit de la conștientizarea unora dintre afecțiunile „la modă” ale timpurilor noastre – anorexia, bulimia și obezitatea. Provocate de stres, de solicitările tot mai mari ale vieții moderne, nu în ultimul rând de standardele de frumusețe promovate de media, aceste tulburări de alimentație afectează îngrijorător de mulți oameni. Iar în cazul adolescenților, riscurile sunt enorme, presupunând diverse simptome emoționale, modificări fizice și comportamentale, care afectează inclusiv capacitatea de învățare (!).

Din păcate, foarte mulți tineri consideră că integrarea socială depinde de înfățișarea lor; de aici – dietele de slăbire, cu totul inoportune în perioada în care învățarea presupune sănătate fizică și psihică. La cealaltă extremă sunt cei care își găsesc refugiul în mâncare, consecința principală fiind obezitatea.

Așadar, scopul acestui proiect a fost informarea tinerilor, dar și a comunității, referitor la toate aceste probleme legate de tulburările alimentare. Căci, dincolo de mediul familial și social care trebuie să le furnizeze adolescenților modele de trai sănătos, școala joacă un rol informativ esențial, prioritatea ei  trebuind să fie dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Proiectul a fost realizat de patru clase – a IX-a G, a X-a A, a XI-a D și a XI-a F, care, timp de două săptămâni, au efectuat, împreună cu diriginții lor, diverse activități în clasă, grupate sub titlul Be your friend.  Acestea s-au finalizat printr-o prezentare realizată de elevi în Aula colegiului, pe teme cum ar fi: Imaginea femeii în diferite epoci și culturi, Impactul media și impactul social asupra imaginii femeii moderne, Tulburările de alimentație între mit și realitate etc. La acest seminar interactiv, realizat în parteneriat cu Centrul de Sănătate Mintală Pediatrică, Botoșani,au participat și părinți, și două invitate de la Centrul de Sănătate Mintală, Botoșani: d-na Maria Dardai (coordonatoarea Centrului) și d-na Daniela Cucu (psiholog).

Coordonatorii proiectului au fost: prof. Otilia Puiu (directorul colegiului), prof. Cristina Bucșă (consilier psihopedagogic), prof. Xenia Constantin, prof. Luminița Ignat, iar membrii echipei de proiect: prof. Gretti Cucoreanu (director adjunct al colegiului), prof. Daniela Pavel (consilier educativ), prof. Gheorghe Roman, prof. Gheorghe Luncă.

Activitățile s-au derulat în parteneriat cu Centrul de Sănătate Mintală, Botoșani și cu Asociația de Părinți a C.N. „Grigore Ghica”.

Concluzia principală a acestei avalanșe de activități și de informații și-a găsit realizarea grafică în imaginea așezată sub titlul proiectului – o colivie cu ușa deschisă. Așadar: ai curajul să devii tu însuți, adică Be_You-tiful!

20151015_130500 20151015_130748 20151015_130902 20151015_130945 20151015_131429 20151015_133439 20151015_134052 Capture

Razvan Vieriu

Lasă un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.