Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie 2025 – marcată la Colegiul Național „Grigore Ghica”
15 ianuarie reprezintă în fiecare an un moment prin care ne reafirmăm aprecierea pentru bogata moștenire culturală și pentru impactul durabil al operei lui Mihai Eminescu asupra literaturii și identității naționale.
În acest context, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a fost motorul parteneriatului inițiat în vederea desfășurării unei activități inedite, derulată în cadrul proiectului „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”, ianuarie 2025.
Desfășurat în bine cunoscuta Aulă a colegiului, „Dimitrie Pompeiu”, evenimentul a fost organizat sub forma unor lecturi și discuții (moderat de dna muzeograf Oana Buzatu Iliescu) cu două personalități clujene, cadre didactice și poete, invitate în cadrul proiectului menționat. Este vorba despre Olga Ștefan și Laura Francisca Pavel, care au oferit elevilor noștri posibilitatea de a dialoga direct cu creatorii de valori cultural-artistice, cultivând astfel interesul tinerilor pentru cultură și pentru lectură.
Olga Ștefan este profesoară de limba română în învățământul preuniversitar, are un doctorat în Filologie și se bucură de un palmares considerabil, primind mai multe premii pentru opera sa literară. Debutul în poezie a fost distins cu Marele Premiu „Tudor Arghezi” (2007), a fost nominalizată la Premiile „Sofia Nădejde” pentru literatură scrisă de femei, a primit Premiul Tânărul Poet al Anului 2020 și este prezentă cu poezii în mai multe antologii publicate în România.
Laura Pavel este istoric literar, cercetător științific, profesor universitar, eseist, romancier. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, o personalitate complexă și diversificată în spațiul literaturii române. A publicat cărţi despre Eugen Ionescu, Nicolae Breban și Dumitru Țepeneag; semnează volumele de poezii cu numele Laura Francisca Pavel. De asemenea, a fost recompensată cu Premiul pentru debut editorial (secțiunea eseu, 1997), Premiul Henri Jacquier al Centrului Cultural Francez din Cluj, 2003, Premiul Cartea anului-Critică și istorie literară al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj, 2007, Premiul „Tudor Vianu”-pentru teoria literaturii și a culturii al Muzeului Național al Literaturii Române, 2022, Premiul pentru Cartea de poezie la Festivalul Național „George Bacovia”, 2023.
Într-o atmosferă destinsă și elevată, s-au purtat discuții captivante pe baza poeziilor audiate, iar elevilor li s-a oferit posibilitatea de a dialoga cu cele două poete invitate. Acest tip de interacțiune directă nu doar că le-a permis elevilor participanți să înțeleagă mai bine procesul de creație a unei opere literare, dar a reușit să creeze o atmosferă intimă și plină de emoție, întrucât au avut parte și de confesiuni personale cu iz nostalgic, încărcate de un farmec aparte.
Astfel, întâlnirea dintre cele două scriitoare și elevii din Ghica a transformat un eveniment literar într-o experiență emoționantă și memorabilă, captând atenția și inimile celor prezenți. Participanții au avut astfel ocazia să înțeleagă mai bine nu doar poezia, ci și oamenii din spatele cuvintelor. Salutăm inițiativa unui astfel de eveniment, căci este un mod excelent de a facilita accesul elevilor la literatură, cultivând interesul generațiilor tinere de cititori pentru poezie. Participarea activă a elevilor la eveniment nu doar că i-a motivat și inspirat, dar a subliniat și importanța literaturii în educația lor, astfel de momente fiind esențiale pentru dezvoltarea lor personală și intelectuală.
(Prof. Iulia Șlincu)
https://www.facebook.com/share/v/19o33trJsQ/?mibextid=wwXIfr
“În unire stă puterea!” – mesajul educațional al Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi
24 ianuarie 1859, Nicolae Grigorescu către Alexandru Vlahuţă: „… ne vine vestea că s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg. Atunci am văzut eu ce va să zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Îşi ieşeau oamenii în drum cu oala plină cu vin; care cum se întâlneau luau vorba de Cuza, de unire, se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului. Şi era un ger de crăpau pietrele. Da’ unde mai stă cineva în casă? Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie.”
Elevii și profesorii Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi au marcat, cu suflet și entuziasm, Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, moment de referință pentru istoria neamului nostru.
Activitățile, organizate de prof. Lidia Baroi, prof. Carmen Agrăpinei, prof. Monica Ciobanu, prof. Monica Ifrim și prof. George Grădinariu, împreună cu elevii claselor a IX-a F, a IX-a G, a X-a D, a XI-a C, a XI-a E și a XI-a E, au avut un important rol educativ. Prin concursuri de cultură generală, expoziții de desene și prezentări tematice, elevii au înțeles mai bine importanța evenimentului istoric și valorile naționale pe care trebuie să le prețuim.
Atmosfera evenimentului a fost una plină de emoție și patriotism. Momentul culminant al zilei a fost Hora Unirii, dansată cu suflet și voie bună de toți cei prezenți. Mâinile unite într-un cerc mare, pașii ritmici și zâmbetele largi au transformat curtea școlii într-un adevărat simbol al unității. Ritmurile cântecului „Hora Unirii”, interpretat la clarinet de elevul Lucian Tataru (clasa a X-a D), au răsunat puternic, iar ecoul acestei tradiții s-a simțit în fiecare inimă prezentă.
(prof. Monica Ifrim, consilier educativ)