Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi – Prima activitate din cadrul Programului Național Săptămâna “Școala Altfel”
Prima activitate din cadrul Programului Național Săptămâna “Școala Altfel” (16 – 20 decembrie 2024) a debutat, la Colegiul Național „Grigore Ghica”, cu împodobirea bradului CNGG în parcul de lângă primăria municipiului Dorohoi.
Bradul, socotit un simbol al sufletului, a fost înfrumusețat de către elevii colegiului, însoțiți de cadrele didactice, cu beteală și globuri. Dar nu orice fel de globuri, ci personalizate și împodobite cu bunătate, speranță, pace, armonie, iubire. Valori pe care sărbătoarea Crăciunului le aduce mai aproape de noi.
Creativitatea este o resursă valoroasă a elevilor noștri și se observă atenția la detalii, ingeniozitatea, bucuria acestei perioade exprimată în forme, mărimi și elemente care plac privirii, dar și inimii.
“Iarna
în brad se agață
firmituri de suflete,
În vârf i se pune o speranță
și se așteaptă sub el
un zâmbet de copil
care să topească înlăuntruri
de gheață.
Zăpezi de frișcă se cern
în fulgi ținându-se de mână
peste oameni
îndrăgostiți de oameni
cuibăriți sub vâsc
în săruturi calde
de lână.” (M. Gavrilescu)
(prof. Monica Ifrim, consilier educativ)
Colegiul Național „Grigore Ghica” – Premii I la Concursul de chimie „Academician Cristofor Simionescu”
Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a organizat a XII-a ediție a Concursului „Academician Cristofor Simionescu”, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, în format online.
La cele trei secțiuni ale concursului: I – Chimie pentru licee și colegii teoretice, II – Chimie pentru licee și colegii tehnologice și III – Protecția mediului s-au înscris 1850 de elevi din clasele IX – XII din România și Republica Moldova. Elevii au fost coordonați de 300 de cadre didactice și provin de la 214 unități de învățământ din București și 33 de județe din România, precum și din raioane ale Republicii Moldova.
Elevii Colegiului Național ”Grigore Ghica” Dorohoi au fost răsplătiți cu trei premii I, trei premii II și o mențiune.
Munca și pasiunea s-au concretizat în frumoasele rezultate pentru: Moșneguțu Anastasia – clasa a IX-a C, Benchea Mădălina – clasa a X-a C, Posteucă Andrei – clasa a X-a B, Nistor Eduard – clasa a X-a C, Onciuleanu Simona – clasa a XI-a C, Rădăuceanu Marta – clasa a XI-a C și Topală Sarah – clasa a XI-a C.
Felicitări tuturor pentru rezultatele obținute, pentru pasiunea și perseverența de care au dat dovadă, dar și pentru că susțin, în mod remarcabil, împlinirea misiunii Colegiului Național ”Grigore Ghica”.
(prof. Nicorici S.)
Mobilitate Erasmus la Colegiul Național „Grigore Ghica”
Una dintre marile provocări ale Uniunii Europene, în încercarea de a crea o societate globală civilizată și emancipată, este aceea de a-și aduce toți cetățenii la masa comună a egalității de șanse. Doar această egalitate poate asigura fiecărei națiuni oportunitatea de a se dezvolta conform particularităților sale, dar în același ritm cu celelalte națiuni.
În acest sens, Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi a derulat, în cadrul proiectului Erasmus+, Educație Școlară, număr de referință 2024-1-RO01-KA121-SCH-000210755, parte a Acreditării 2020-1-RO01-KA120-SCH-095694, o mobilitate în capitala Republicii Cehe, Praga. Mobilitatea s-a desfășurat în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2024, cursul vizat având ca subiect incluziunea, cu accent pe cea din sistemul școlar. S-a urmărit prin aceasta formarea a doi dintre profesorii liceului, prof. Șlincu Georgel-Costel, directorul școlii, și prof. Hură Mihaela, în spiritul general al asigurării unui climat educațional din care să lipsească orice formă de discriminare. Participanții (profesori, învățători și educatori din România, Grecia, Cipru și Estonia) au fost beneficiarii unor activități numeroase și foarte variate, pe parcursul cărora au primit informații și și-au dezvoltat abilități și competențe care urmează a fi puse în serviciul elevilor cu scopul de a-i ajuta să aibă un parcurs școlar echilibrat și eficient.
Schimbul de informații și de experiențe dintre cursanții din țări atât de diferite a condus la două concluzii esențiale: aceea că educația este și va fi mereu singura modalitate prin care omenirea poate evolua și poate face față tuturor provocărilor lumii actuale și aceea că problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ sunt în linii mari aceleași oriunde în Europa.
Trebuie amintit faptul că se află în derulare, la Colegiul Național „Grigore Ghica”, și o a doua acreditare, Erasmus Vet, care asigură anual, formarea unui număr foarte mare de elevi de la profilul matematică-informatică.
Prin aceste acreditări, care presupun o diversitate de mobilități și de cursuri, Colegiul Național „Grigore Ghica” se înscrie în marea comunitate a școlilor europene și își demonstrează, printre altele, deschiderea către nou și dorința de a fi o bornă dintre cele mai importante în călătoria elevilor săi prin viață.