• 0231 613 464
  • grigore_ghicavv@yahoo.com

Ziua Educației Nonformale la Colegiul Național „Grigore Ghica”

Ziua Educației Nonformale la Colegiul Național „Grigore Ghica”

La Colegiul Național „Grigore Ghica”, Dorohoi, Ziua Educației Nonformale (ZEN) a fost sărbătorită, de fapt, timp de 9 zile, în perioada 1-9 octombrie, printr-un amplu proiect educațional, intitulat foarte sugestiv „Sunt Zen de ZEN”. Denumirea trimite, în mod metaforic, către ideea unui stil de viață creativ și armonios, pe care îl dorim pentru tinerii noștri.

Acest proiect de educație nonformală le-a oferit elevilor posibilitatea experimentării unor altfel de metode de abordare a realității, metode interactive și diversificate, care au presupus activități plăcute și motivante. Cu ajutorul acestora, învățarea  a devenito ocupație mult mai atractivă atât prin caracterul ei voluntar, cât și prin deplasarea accentului de la teorie către practică. Altfel spus, cunoștințele teoretice au fost valorificate prin activități practice, care le fac întotdeauna mult mai ușor de asimilat.

Proiectul s-a concretizat în câteva astfel de activități:
1.Ateliere de tehnici creative – în cadrul cărora fiecare clasă a reprezentat grafic o temă trasă la sorți (de exemplu: Conflictul dintre generații, Muzica în viața adolescenților, Adolescenți vs. adolescenți etc.)
2.Împreună suntem mai vizibili – realizarea unui catalog cu toate lucrările elevilor
3.Comunicăm prin imagini – prezentarea catalogului în toate clasele
4.Un gând pentru profesori – aceasta a fost surpriza foarte frumoasă pe care elevii, coordonați de Robert Stredie, le-au făcut-o profesorilor, prin redactarea unei scrisori de apreciere a efortului acestora.

Proiectul a vizat dezvoltarea aptitudinilor și a abilităților sociale și civice ale elevilor prin abordarea unor teme de interes pentru adolescenți (muzica, relațiile interumane, rețelele de socializare etc.) cu ajutorul artelor grafice. S-a urmărit, așadar, mai ales încurajarea potențialului creativ al tinerilor, abilitatea de abordare într-o manieră artistică a diferitelor aspecte ale vieții.

Coordonatorii proiectului au fost: echipa managerială a colegiului (directorii), prof. Daniela Pavel – consilier educativ, prof. Cristina Bucșă – consilier psihopedagogic, Robert Stredie – președinte al CȘE.
Membrii echipei de proiect: diriginții și șefii claselor IX-XII.
Filmul de prezentare a realizărilor proiectului a fost realizat de Răzvan Vieriu, elev în clasa a XI-a B, directorul Departamentului de Promovare a imaginii școlii.

Spiritul acestei plăcute manifestări de omagiere a educației nonformale poate fi regăsit în totalitate în motto-ul proiectului – „Sufletul conține toată știința umană. Noi putem doar să-l ajutăm să scoată această cunoaștere la lumină” (Maestrul Eckart).

 

Razvan Vieriu

Lasă un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.