• 0231 613 464
  • grigore_ghicavv@yahoo.com

Istoric

„Fiecare copil aduce cu sine o binecuvântare.“

(proverb evreiesc)

De ceva timp liceul nostru ne rămăsese mic. Și nu era nimic greșit în asta. An de an am crescut – frumos, zicem noi – și ne-a rămas școala mică. Așa că am căutat un loc nou unde să ne dezvoltăm în continuare. Un timp ne-am descurcat în două schimburi, apoi o parte din noi am stat „în gazdă“ în incinta corpului de la Brazi.

Dar de anul acesta ne-am așezat definitiv la casa noastră. Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi are un al doilea local. O clădire proaspăt renovată, dar care păstrează în zidurile ei o parte din istoria învățământului dorohoian.

Într-un fel, anul 2021 a încheiat frumos un arc peste timp început demult, cu 11 decenii în urmă. La 28 noiembrie 1910 a avut loc la Dorohoi inaugurarea clădirii destinată Școlii Israelito-Române, clădire construită după planul arhitectului A. G. Davidescu din București. Generații de copii evrei au învățat timp de 38 de ani sub îndrumarea unor valoroși profesori în sălile de clasă, în cele două biblioteci, în muzeul de istorie, etnografie și științele naturale din incinta școlii. În anul 1926 s-a inaugurat în curtea scolii terenul sportiv „Macabi”. La inaugurare, după cum consemnează ziarele vremii, a avut loc un meci de fotbal, o cursă ciclistă, alergări, dar și primul meci de volei din România jucat de fete, eleve evreice care învățau la școlile din oraș.

Din păcate, întâmplările tragice din anii celui de-al doilea război mondial, în care evreii au avut atât de mult de suferit, au dus încet dar sigur la desființarea școlii în anul 1948. Apoi, în anii `90 clădirea și-a redeschis iarăși ușile și a devenit sediul Căminului nr. 1 de fete. Însă, după desființarea acestui așezământ, clădirea a rămas părăsită… Cu fiecare an ce a trecut ecourile pașilor de demult s-au pierdut. Lumina din ochii ferestrelor s-a stins. S-au topit ca niște șoapte în noapte întâi Hag hanuka sameach, apoi Crăciun fericit… până anul acesta.

La 13 septembrie 2021 s-a închis arcul peste timp. Clădirea a revenit la menirea sa inițială, de lăcaș de învățământ. A renăscut din propria cenușă, din propriile sale ruine, peste care, nedrept, s-a așternut, ani și ani de-a rândul, uitarea. Găzduiește între pereții ei noi generații de elevi – liceeni ai Colegiului Național „Grigore Ghica”. Viitorul. Însă viitorul nu vine cu garanții.

De aceea, misiunea noastră este educația: să învățăm din trecut, să înțelegem prezentul și să ne pregătim pentru ziua de mâine.

 

 

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi este un colegiu teoretic, angajat în educarea și formarea de persoane responsabile, capabile să răspundă rapid și competent noilor cerințe ale societății românești în context european. Misiunea noastră este dezvoltarea fiecărui elev la potențialul său maxim, fără discriminare, urmărind identificarea, promovarea și dezvoltarea calităților și aptitudinilor individuale și de grup, deschiderea spre schimbare, învățare și autodepășire, precum și dezvoltarea valorilor promovate prin filosofia educațională a școlii și a competențelor cheie care îi permit inserția socială și învățarea pe tot parcursul vieții.

Colegiul Național „Grigore Ghica” se menține ca primă opțiune pentru elevii din zona Dorohoi, care doresc să urmeze studii universitare după absolvire. Colegiul oferă o bază materială modernă, adaptată standardelor de calitate și un corp profesoral competitiv, capabil să răspundă tuturor provocărilor unui învățământ modern, european. Prestigiul școlii e susținut de activitățile și performanțele profesionale ale cadrelor didactice și de rezultatele elevilor. Anual, obținem rezultate la concursurile și olimpiadele școlare, fiind un colegiu în care se conștientizează că performanța se realizează prin motivare, implicare și muncă. Ne implicăm în numeroase acțiuni de dezvoltare a abilităților de conștiință civică: ecologizare, voluntariat, diferite campanii (antiviolență, antifumat, antidrog, antitrafic de ființe umane), programe artistice.

De aceea, avem în vedere în continuare concertarea eforturilor pentru ca elevii să dobândească o pregătire generală bună și foarte bună, cunoștințe aprofundate în domeniile legate de viitoarea carieră. Întreaga activitate este organizată de așa manieră încât să creeze în Colegiul Național „Grigore Ghica” un mediu educațional profesionist, la standarde instrucționale și morale înalte.

De 139 de ani, tot atâtea generații de elevi au urcat îndrumați de dascălii lor, 139 de trepte spre lumină. Astăzi liceul are peste 760 de elevi. Activitatea acestora se desfășoară într-o clădire monumentală și un corp achiziționat de 8 ani, care cuprind săli de clasă, un laborator de fizică, unul de chimie, un cabinet de biologie, un cabinet de științe sociale, două laboratoare de informatică, un amfiteatru. Biblioteca liceului are un fond de carte de 30000 de volume și o sală de lectură. Spațiul pentru desfășurarea activităților cultural-artistice este asigurat de o fastuoasă sală de festivități cu 250 de locuri. Pentru desfășurarea orelor de educație fizică și a altor activități sportive, elevii au la dispoziție o sală de sport modernă.

139 de trepte spre lumină întregesc imaginea unui liceu cu o activitate complexă, de o largă deschidere științifică, pedagogică și culturală, care reprezintă un etalon al învățământului românesc.
Dragi prieteni, dacă v-ați hotărât să deschideți poarta Colegiului Național „Grigore Ghica”, veți zări dincolo de ea a 140-a treaptă.

 

 

Lasă un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.