Ziua Mihai Eminescu la Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi
Ca în fiecare an, Colegiul Național „Grigore Ghica”, Dorohoi, l-a omagiat vineri, 15 ianuarie, pe cel care, plecat dintr-un sătuc de la marginea țării, a devenit ultimul mare poet romantic european și inimalimbii și a literaturii române. Căci nu-i datorăm lui Eminescu doar bucuria unei opere poetice cum nu s-a mai scris la noi, ci și frumusețea limbii pe care-o vorbim și care, de la el încoace, sună altfel.
Geniul său, neînțeles, în mare parte, nici la mai mult de un secol și jumătate de la apariția lui pământească, a lăsat în urmă și tezaurul unei proze filozofice și al unor basme care continuă să dezvăluie frumuseți și semnificații parcă fără sfârșit. Iar bogata sa activitate publicistică este încă mult cercetată pentru că, lovind fără menajamente în corupți, în demagogi, în mincinoși și în ipocriți, s-ar fi putut scrie foarte bine și în zilele noastre.
Așadar, în ziua nașterii celui la care se raportează întreaga literatură română modernă, elevii și profesorii C.N. „Grigore Ghica” au încercat să demonstreze nu doar faptul că poetul e viu și va fi mereu, ci și faptul că este cât se poate de actual. Pentru că, atâta timp cât tinerii îi vor mai citi poeziile și vor simți măcar un strop din frumusețea lor, autorul va trăi odată cu noi și mult după noi.
Câteva activități de amploare au marcat ziua aceasta a sufletului românesc:
Sub denumirea „Eminescu și prietenii”, elevi din clasele: IX F, XI D, IX B, X D, coordonați de doamnele profesoare: Carmen Agrăpinei, Gretti Cucoreanu, Daniela Azoicăi, Loredana Anechi, Mariana Hlușcu au evocat figura luminoasă a poetului recitându-i și cântându-i poeziile, elogiindu-i viața și opera prin discuții, dezbateri și prezentări în power point
„Gândind la Eminescu” a fost o altă activitate de proporții, însumând desfășurări diverse:
1. Sub coordonarea prof. Daniela Pavel, clasele X C și X D au realizat planșe și un colaj de poezii, clasa a X-a H a împărțit pliante colegilor din clasele a IX-a și a X-a, iar elevii clasei a X-a E au realizat o pagină de Facebook numită „Mihai Eminescu – CNGG”
2. Doamnele profesoare Otilia Puiu și Gretti Cucoreanu l-au adus pe poet în modernitate prin realizarea unei acțiuni „Eminescu bilingv”
3. Coordonată de prof. Daniela Adăscăliței, clasa a X-a G a realizat planșe de prezentare a personalității scriitorului
4. Elevii claselor XII A, XII D ȘI XII F i-au arătat profesoarei lor, Mihaela Hură, cât de frumos îl pot trăi copiii zilelor noastre pe poetul de la Ipotești, vorbind despreviața și opera lui așa cum le simt și le gândesc ei
Toate aceste manifestări ale bucuriei de a-l retrăi pe cel care a schimbat pentru totdeauna fața literaturii, a limbii și a gândirii românești demonstrează în fiecare an nevoia și dorința tinerilor de a nu-și pierde valorile care ne-au construit ca neam și ca suflet.