• 0231 613 464
  • grigore_ghicavv@yahoo.com

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi – la cea mai mare competiție națională de dezbateri academice pentru liceeni

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi – la cea mai mare competiție națională de dezbateri academice pentru liceeni

Debate-ul este privit ca esențial pentru dezvoltarea societății și este promovat în sistemul educațional și mass-media. Acesta se traduce prin practica discuțiilor în care sunt aduse argumente pro și contra asupra unui subiect de interes general. La nivel individual, contribuie la dezvoltarea gândirii critice, a comunicării, a ascultarii active, iar studiile arată că debaterii au mai multe șanse să reușească pe plan profesional. La nivel social, conduce la îm­bunătățirea spiritului civic și promovează democrația participativă.

Un număr de 70 de echipe din România și Republica Moldova, însumând 210 elevi, au participat la cea de-a XII-a ediție a concursului de dezbateri academice pentru liceeni „Zaplo Saint George City of Debate 1:2″ ce a avut loc în perioada 2-4 martie 2018 la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Echipa Colegiului Național “Grigore Ghica” Dorohoi a fost reprezentată de membrii Clubului de dezbateri academice CNGG Călinescu Paula (clasa a IX-a B), Iftimie Mihai (clasa a IX-a D) și Cîrneală Petru (clasa a X-a F), precum și de Pujină Paula (clasa a X-a D) care a participat la acest turneu în calitate de arbitru.

„A fost primul meu concurs de debate la care am participat. Tot ce pot spune este că, pe lângă zecile de cunoștințe cu care mi-am încărcat bagajul, m-am distrat. Am cunoscut oameni faini, am ascultat păreri diferite, opuse și interesante în felul lor, păreri care mi-au schimbat gândirea și m-au făcut să-mi dau seama cât de mult am de muncă pentru a reuși să fiu mai bun. Am legat prietenii. M-am simțit foarte bine. Am învățat foarte multe. Și a fost acel „Prima dată când…” pentru multe dintre aceste experiențe. Și nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără coechipierii mei, cărora le mulțumesc că mi-au oferit această șansă, și, în special, d-nei profesor Monica Ifrim care a făcut ca toate acestea să fie posibile. A fost extraordinar, fără doar și poate. O amintire demnă de a nu fi uitată …” (Mihai Iftimie)

„Într-o lume modernă în care totul se problematizează, se discută la tribună, se dezbate, am ales să-mi spun punctul de vedere despre problemele societății actuale la concursul Saint George City of Debate . Cea mai mare competiție educatională non-formală din România m-a ajutat să cred și nu doar să visez, că tinerii, uneori prea blamați, pot fi o voce. SGCoD 1:2 este despre liceenii care descoperă importanța educației prin intermediul dezbaterilor. Am împărtășit timpul frumos, comunicând, argumentând logic si persuasiv, învățând că suntem diferiți în opinii , dar egali în prietenii, în zborul spiritului deasupra amănuntelor și în pasiunea de a dezbate.” (Paula Călinescu)

„Pentru mine, SGCoD 1:2 a reprezentat prima competiție la care am participat în calitate de debater. Prima competiție când am simțit emoția ce te cuprinde atunci când câștigi o dezbatere datorită cunoștințelor tale. Cel mai important este că am reșit să îmi accentuez perspectiva care este foarte bine prezentată de Voica Lupașcu: După ce faci dezbateri foarte mult timp ajungi să poți să vezi orice problemă din multiple perspective și să-ți mulezi argumentația pe ambele părți ale temei puse în fața ta. Ajungi să te simți neutru și față de probleme care nu au legătură cu dezbaterile și față de care înainte aveai  opinii foarte puternice. Nu e un lucru rău. Este poate cel mai important skill pe care îl câștigi în dezbateri – să empatizezi, să ai înțelegere față de ceilalți și de opiniile lor.”                                                                                                         (Petru Cîrneală)

„Fiind prima mea experiență ca arbitru, a fost ceva nou și am avut mult mai multe emoții decât aș fi avut în general, când mergeam în calitate de debater. Nu mă așteptam să-mi placă atât de mult și, totuși, am rămas plăcut surprinsă de cât de multe alte oportunități ai când ești arbitru. Atât de multe puncte de vedere, atât de multă informație, atât de mulți adolescenți care încearcă să te convingă și de la care ai de învățat.  Oamenii pe care i-am întâlnit au fost geniali și am creat amintiri de neuitat. A fost o experiență interesantă, memorabilă pe care nu o pot compara cu nimic altceva din ce am trăit până acum; genul acela de sentimente și trăiri pe care doar dezbaterile ți le pot oferi. Mă simt recunoscătoare că am putut participa și îi mulțumesc doamnei profesoare, Monica Ifrim, pentru acest lucru. Fără dumneaei, niciuna dintre acestea nu ar fi fost posibile.”     

(Paula Pujină)

Emanuel Hurmuz

Lasă un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.