• 0231 613 464
  • grigore_ghicavv@yahoo.com

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi – Calificare la etapa Națională a Concursului de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi – Calificare la etapa Națională a Concursului de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”

     Matematica este știința științelor, reprezentând temelia, baza, pentru multe alte științe. Este o știință frumoasă și interesantă care atrage elevii Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi spre a-i desluși misterele.

La concursul Național de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”, dedicat liceelor cu profil servicii – resurse protecția mediului, științele naturii, tehnic și uman-vocațional, s-au evidențiat cu premii deosebite Barbacariu Alexandra (clasa a IX-a) care a obținut Premiul al II-lea la etapa județeană, calificându-se astfel la etapa națională ce va avea loc la Iași în perioada 11-13 mai 2018 și Leancă Petrică (clasa a XI-a) care a obținut mențiune. În spatele acestor rezultate stau seriozitatea, munca și ambiția elevilor, precum și pasiunea și profesionalismul doamnei profesor Stegaru Viorica.

 Cine a fost Adolf Haimovici!?

Profesorul Adolf Haimovici s-a născut la Iași, la 1 octombrie 1912. În perioada 1930-1934 urmează cursurile Facultății de Științe de la Universitatea din Iași încheind cu o licență în matematică și una în științe fizicomatematice. Până în 1945, când este încadrat ca asistent universitar la Facultatea de Știinte, activează ca profesor secundar la diverse licee din Bacău și Iași iar în anul 1949 devine profesor titular și șef al Catedrei de ecuații diferențiale. Profesorul Adolf Haimovici era unul dintre profesorii cei mai apropiați de studenți publicând pentru aceștia cursurile fundamentale „Ecuații diferențiale și integrale” (1965), „Ecuațiile fizicii matematice și elemente de calcul variațional” (1966).

La facultate era numit simplu: Profesorul. Pentru că Profesorul putea fi găsit în orice zi, pentru că era implicat în aproape toate activitățile facultății, pentru că era disponibil să asculte și să ajute pe oricine. A încetat din viață la 1 ianuarie 1993.

Adolf Haimovici rămâne în conștiința posterității ca un strălucit om de știință, un eminent dascăl și un model de comportament, care, cu talent și muncă, cu dăruire și pasiune, a contribuit în mod plenar la progresul științei și învățământului românesc. În cinstea sa a fost înființat Concursul Național de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”. (prof. Monica Ifrim, responsabil Comisia pentru promovarea imaginii școlii)

Emanuel Hurmuz

Lasă un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.